Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Αλιείς ... μετάλλων



Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη αύξηση της τιμής των μετάλλων λόγω της μεγάλης ζήτησης από τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και τον μεγάλο αριθμό μεταναστών, οδήγησε στο φαινόμενο, που όλοι βλέπουμε να εξελίσσεται καθημερινά γύρω μας.


Άνθρωποι διαφόρων εθνικοτήτων και φυλών, ακόμα και Έλληνες, με κάθε μεταφορικό μέσον (φορτηγά, ΙΧ, τρίκυκλα, καρότσια super market κ.ά.) μαζεύουν, οποιοδήποτε μεταλλικό αντικείμενο υπάρχει στο δρόμο, στους κάδους απορριμμάτων, σε σπίτια και οικόπεδα και στη συνέχεια το πωλούν για ανακύκλωση. Έχουμε βέβαια ακούσει και για τις περιπτώσεις κλοπής καλωδίων, σωλήνων ύδρευσης από εξοχικά σπίτια, σχαρών υπονόμων, καντηλιών από νεκροταφεία μέχρι και αγαλμάτων.

Όλα αυτά έχουν πια εξελιχθεί σε συνηθισμένες εικόνες και πρακτικές.

Δεν γνώριζα όμως ότι γίνεται και ψάρεμα … σιδερικών.  Το σχετικό «ερέθισμα» το βρήκα σε μία βόλτα μου στο Φαληρικό Δέλτα και σας το μεταφέρω.




  Το «χόμπι» εξελίχθηκε στον παράλιο χώρο, που καταλήγει η πεζογέφυρα (Εσπλανάδα). Εκεί λοιπόν, περπατώντας κατά μήκος της ακτής είδα αυτό που βλέπετε στη φωτογραφία. Στην αρχή σκέφτηκα ότι η υπηρεσία καθαρισμού της μαρίνας έβγαλε το «καρότσι» από τη θάλασσα.







Στη συνέχεια είδα κι άλλα παρόμοια αντικείμενα που ήταν «φρεσκο-ψαρεμένα».















Ακολουθώντας τα «αλιεύματα» γνώρισα και τους αλιείς…μόλις βγάζουν ένα ποδήλατο.


Η μέθοδος ψαρέματος απλή . Στην άκρη ενός σχοινιού περίπου 10 μέτρων είχαν δέσει ένα κομμάτι σιδερόβεργας, την οποία είχαν λυγίσει έτσι ώστε να σχηματίζει ένα τεράστιο αγκίστρι. Έριχναν το αγκίστρι στον πυθμένα της θάλασσας και το τράβαγαν σύροντάς το προς τα έξω. Επειδή το νερό εκεί είναι θολό, κι επειδή τα αντικείμενα δεν «τσιμπάνε», η αγκίστρωση, πού γινόταν τυχαία, απαιτούσε τεχνική και φαντασία.
 Εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι οι «μεταλλο-αλιείς» διέθεταν κι από τα δύο.





Μόλις τα «αλιεύματα» έβγαιναν από το νερό καθαριζόντουσαν με ένα σφυρί από τη λάσπη και τα όστρακα και φορτωνόντουσαν στο φορτηγάκι για να μεταφερθούν για τα περαιτέρω.






Στο διάστημα της περίπου μισής ώρας, που ήμουν εκεί, η ψαριά απέφερε οκτώ καρότσια super market, τέσσερα – πέντε ποδήλατα, τέσσερις καρέκλες, ένα μοτοποδήλατο honda, ένα πατίνι, δύο καροτσάκια για μωρά, κάγκελα κ.ά.






Αποτελεί μεγάλο ερώτημα, πώς βρέθηκαν εκεί όλα αυτά τα αντικείμενα.
Δύο ήταν οι κυρίαρχες απόψεις / εικασίες μεταξύ των αλιέων και των παρατηρητών.
Ή ήταν κλεμμένα και στη συνέχεια φουνταρισμένα ή είχαν παρασυρθεί και μεταφερθεί εκεί από τα νερά του Ιλισσού, οι εκβολές του οποίου ήταν δίπλα.





Στη διπλανή φωτογραφία, που τράβηξα μία βδομάδα μετά, βλέπετε ένα ... υποψήφιο αλίευμα στην εκβολή του Ιλισσού. Ένα καρότσι από super market παρασύρεται προς την ακτή για να καταλήξει στο "αγκίστρι" των αλιέων ... μετάλλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε το σχόλιό σου. Θα βοηθήσει εμένα και τους φίλους να "ερεθιστούμε"....