Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Πλατεία Συντάγματος και ..... αγανακτισμένοι με τα .... κρεμμυδάκια


Υπάρχει μία μικρή κουκίδα στο γαλάζιο πλανήτη Γη

  Εδώ λοιπόν στη Γη, στην Ευρώπη, στην Ελλάδα, στην Αθήνα είναι η πλατεία Συντάγματος.
Μία πλατεία σχετικά μικρή, χωρίς εντυπωσιακή διακόσμηση και αρχιτεκτονικά λιτή.
Όμως η πλατεία αυτή αποτελεί σημείο αναφοράς στη νεότερη ιστορία μας.



Όλα ξεκίνησαν όταν αποφασίστηκε η μεταφορά της πρωτεύουσας του κράτους από το Ναύπλιο και η ανέγερση ανακτόρων για τον Όθωνα, ο οποίος το 1833 "εν-θρονιάστηκε", "ελέω Θεού βασιλεύς της Ελλάδος", υποστηριζόμενος από τις "προστάτιδες" δυνάμεις Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία.
 Το κτίριο κατασκευάστηκε στο διάστημα 1836-1847 και λειτούργησε ως κατοικία της βασιλικής οικογένειας μέχρι το 1910.
Το 1929 έγινε έδρα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που προηγουμένως στεγαζόταν στο Βουλευτήριο της οδού Σταδίου (σημερινή Παλιά Βουλή).


 
Η πλατεία διαμορφώθηκε το 1870 και είκοσι χρόνια μετά ο τότε δήμαρχος Τ. Φιλήμων ενέκρινε έργα κόστους 53.000 δραχμών -ποσό αστρονομικό για την εποχή, γι’ αυτό πήρε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα.


Ο χώρος λοιπόν μπροστά από τις "εστίες" της εξουσίας (βασιλικής, απολυταρχικής, κοινοβουλευτικής, δημοκρατικής αλλά και "ανάμικτης", απετέλεσε, όπως ήταν φυσικό "πεδίο" δράσης και αντίδρασης. 
Εδώ κατέφευγαν και καταφεύγουν όσοι θέλουν να "μιλήσουν" στην εξουσία, όσοι θέλουν να "διεκδικήσουν" από αυτήν, όσοι θέλουν να την "αμφισβητήσουν" ακόμη κι όσοι θέλουν να την "καταργήσουν".
Στην ίδια αυτή πλατεία η υποψήφια εξουσία, διαλαλεί την προγραμματική της "πραμάτεια" απευθυνόμενη στο αναλόγου χρώματος "παλλόμενο από ενθουσιασμό" πλήθος, ενώ η εν ενεργεία εξουσία όταν "σπιτωθεί" στο παρακείμενο κτήριο άλλοτε ξεδιπλώνει την πραμάτεια για το "πλήθος" κι  άλλοτε αναδιπλώνεται "στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα"




συνταγματικό ... ΕΡΕΘΙΣΜΑ



                                                                                                       
Τα βασικά χαρακτηριστικά της δεκαετούς απολυταρχικής διακυβέρνησης του Όθωνα ήταν η έλλειψη Συντάγματος, η αυθαίρετη διακυβέρνηση, η κακή οικονομική κατάσταση και η αυταρχική νομοθεσία.
Στις 3 Σεπτεμβρίου 1843 στασίασε η στρατιωτική φρουρά των Αθηνών και με τη συμμετοχή πολιτών, ζήτησε από τον Όθωνα την παραχώρηση Συντάγματος. Η κίνηση αυτή κατέληξε στην παραχώρηση συντάγματος από τον Όθωνα και στη μετάβαση της Ελληνικής πολιτείας από την απόλυτη μοναρχία στη συνταγματική μοναρχία. Τότε η πλατεία μετονομάστηκε από πλατεία Ανακτόρων σε πλατεία Συντάγματος.



συνταγματικό ... ΕΡΕΘΙΣΜΑ


 Γερμανική κατοχή και απελευθέρωση (στην πλατεία)





Δεκεμβριανά του 1944  (στην πλατεία)









συνταγματικό ... ΕΡΕΘΙΣΜΑ





 Η πλατεία ήταν γεμάτη , με το νόημα που 'χει κάτι απ' τις φωτιές.
Στις γωνίες και τους δρόμους από συντρόφους οικοδόμους, φοιτητές
και συ έφεγγες στη μέση όλου του κόσμου,
κι ήσουν φως μου , κατακόκκινη νιφάδα σε γιορτή
σε γιορτή που δεν ξανάδα στη ζωή μου τη σκυφτή.

Η πλατεία ήτανε άδεια και τρελός απ' τα σημάδια , σαν σκυλί
με συνθήματα σκισμένα, σ' έναν έρωτα για σένα έχω χυθεί
στ' αμφιθέατρο σε ψάχνω, στους διαδρόμους και τους δρόμους,
και ζητώ πληροφορίες και υλικό,
να φωτίσω τις αιτίες που μ' αφήνουνε μισό.

Η πλατεία είναι γεμάτη κι απ' το πρόσωπό σου κάτι έχει σωθεί
στον αγώνα του συντρόφου, στην αγωνία αυτού του τόπου για ζωή
στα παιδιά και τους εργάτες , στους πολίτες, στους οπλίτες ,
στα πλακάτ και τη σκανδάλη που χτυπά,
η συγκέντρωση ανάβει κι όλα είναι συνειδητά.







 Οι πολίτες "επευφημούν" τους πατέρες του έθνους







συνταγματικό ... ΕΡΕΘΙΣΜΑ

..... εποχές κομματικής ... αίγλης (στην πλατεία)

















συνταγματικό ... ΕΡΕΘΙΣΜΑ

Οι πολίτες "ψωνίζουν"σε υπαίθρια αγορά με φόντο τη Βουλή












συνταγματικό ... ΕΡΕΘΙΣΜΑ

..... από το ισχύον Σύνταγμα

Άρθρο 120: (Ακροτελεύτια διάταξη)
 1.Tο Σύνταγμα αυτό, που ψηφίστηκε από την E΄ Αναθεωρητική Bουλή των Eλλήνων, υπογράφεται από τον Πρόεδρό της, δημοσιεύεται από τον προσωρινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με διάταγμα που προσυπογράφεται από το Yπουργικό Συμβούλιο και αρχίζει να ισχύει από τις ένδεκα Iουνίου 1975.
2. O σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Eλλήνων.
3. O σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.
4. H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.»


συνταγματικό ... ΕΡΕΘΙΣΜΑ




.... η  Ελλάδα πεθαίνει;

.... έκανε τον κύκλο της;





2 σχόλια:

  1. Η αναδρομή στην ιστορία της πλατείας Συντάγματος (ονοματοδοσία, ενδεικτικά σημαντικά γεγονότα που έλαβαν χώρα εκεί), όπως και οι φωτογραφίες που κοσμούν την ανάρτηση ήταν πολύ ενδιαφέρουσες. Ωστόσο, όπως και η ανάρτηση δηκτικά μας υπενθυμίζει, σύμφωνα με την τελευταία παράγραφο της ακροτελεύτιας διάταξης του Συντάγματός μας, "Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων..." - τήρηση, η οποία έχει υποφέρει ουκ ολίγα... Αλλά και η "(δια)τήρηση του (μνημείου της Πλατείας) Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων..." και αυτή έχει, επίσης, υποφέρει τα πάνδεινα και στοιχίζει κάθε φορά αρκετά...Πότε, επιτέλους, θα μάθουμε να διαμαρτυρόμαστε, να διαδηλώνουμε και να "αγανακτούμε" σεβόμενοι την ιστορία μας και τα σύμβολά της;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση των "αγανακτισμένων" η συντριπτική πλειοψηφία τους και την "ακροτελεύτια διάταξη" τήρησαν και το "μνημείο" (δια)τήρησαν. Αυτοί που και τα δύο προσέβαλαν είναι η συνήθης μειοψηφία, που ασκούν αυτήν την πρακτική σε κάθε μαζική κινητοποίηση και που τα κίνητρά τους είναι αδιευκρίνιστης προέλευσης.

      Διαγραφή

Γράψε το σχόλιό σου. Θα βοηθήσει εμένα και τους φίλους να "ερεθιστούμε"....