Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Επαναλαμβάνεται η ιστορία;

Μόλις οι αναρτήσεις μου "Στο μαντρί" και "Η μεγάλη απόφαση" είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους στο διαδίκτυο, ένα νέο "ερέθισμα" ήλθε και επίμονα ζητούσε να τις ακολουθήσει. Όχι έτσι τυχαία.
Σχετικό, επιβεβαιωτικό, επαληθευτικό, στοιχειοθετικό, αποδεικτικό των προηγούμενων, αυτό το ερέθισμα  ζητά τη ... θέση του.
Τα ονόματα και τα στοιχεία που θα αναφέρω δεν αποτελούν τυχαίο δείγμα ούτε και τυχαία σύμπτωση, είναι ακριβή και γνήσια. Όμως στην κρίση και στο συλλογισμό μας θα ήταν καλύτερα να κρατούσαμε τα γεγονότα και να σβήναμε τα ονόματα ... Η ανάγνωση ας έχει παιδευτικό λόγο, διότι κατά τον Ισοκράτη:
"Θερει τ γιγνμενα κα τ συμππτοντα κα τος διταις κα τος τυρννοις· ν γρ τ παρεληλυθτα μνημονεύῃς, μεινον περ τν μελλντων βουλεσει".


Τα πιο κάτω είναι αντιγραφή από τη ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ στο λήμμα

 "Αντώνης Σαμαράς"

 Στις 13 Απριλίου 1992 συγκλήθηκε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, μετά τη σύνοδο, ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αποπομπή του Α. Σαμαρά από την κυβέρνηση και ακολούθως ανέλαβε ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς ο υπουργός είχε προηγουμένως διαφοροποιηθεί από την κυβερνητική γραμμή παρουσιάζοντας στη σύσκεψη σημείωμα με επτά σημεία δράσης, τα οποία προκάλεσαν την αντίδραση Προέδρου τη Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού. Στο διάστημα από το 1992 έως το τέλος της κυβέρνησης Μητσοτάκη διατήρησε τις απόψεις του επί της εξωτερικής πολιτικής. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους παραιτήθηκε από τη βουλευτική του έδρα και αποχώρησε από τη Νέα Δημοκρατία.
Στις 30 Ιουνίου 1993, ίδρυσε την Πολιτική Άνοιξη (ΠολΑν) συγκεντρώνοντας στελέχη όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Ανδρέας Λεντάκης, ο Άκης Γεροντόπουλος, ο Στέφανος Γιώτας, ο Στάθης Παναγούλης, ο Δημήτρης Σταμάτης (Θεσσαλονίκης), ο Δημήτρης Σταμάτης (Αιτωλοακαρνανίας), ο Στέφανος Στεφανόπουλος, ο Μανώλης Καλαμίδας και άλλοι.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου 1993 δύο βουλευτές της ΝΔ προσχώρησαν στην Πολιτική Άνοιξη διατηρώντας τη βουλευτική τους έδρα ως ανεξάρτητοι· πρώτα ο Στέφανος Β. Στεφανόπουλος, βουλευτής Ηλείας, και μετά ο Γιώργος Συμπιλίδης, βουλευτής Κιλκίς. Έτσι, η Νέα Δημοκρατία απώλεσε τη δεδηλωμένη, έχοντας μόνο 150 έδρες στην κοινοβουλευτική της ομάδα. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αναγκάστηκε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τον Οκτώβριο του 1993.
  • Στις εκλογές του 1993 η Πολιτική Άνοιξη συγκέντρωσε 4,88% …
  • Στις ευρωεκλογές του 1994 έλαβε 8,7%  …
  • Στις εκλογές του 1996 έλαβε 2,94% των ψήφων και έμεινε εκτός κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης.
  • Στις ευρωεκλογές του 1999 έλαβε 2,3% των ψήφων και δεν μπόρεσε να επανεκλέξει ευρωβουλευτή.
Στις εκλογές του 2000 η Πολιτική Άνοιξη δεν συμμετείχε και ο Αντώνης Σαμαράς υποστήριξε δημόσια τη Νέα Δημοκρατία, παρότι πολλά στελέχη του κόμματός του είχαν ταχθεί υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Πριν από τις εκλογές του 2004, ο Α. Σαμαράς εντάχτηκε και πάλι στη Νέα Δημοκρατία και συμμετείχε στο ψηφοδέλτιό της στις ευρωεκλογές Ιουνίου 2004, στις οποίες εξελέγη ευρωβουλευτής.


Αντί οποιουδήποτε σχολίου διαβάστε τα πιο κάτω:
 
Η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα.
Καρλ Μαρξ, 1818-1883, Γερμανός φιλόσοφος

Όποιος δεν θυμάται το παρελθόν του, είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει.
George Santayana, 1863-1952, Ισπανοαμερικανός φιλόσοφος

Όμοια γάρ ως επί το πολύ τα μέλλοντα τοις γεγονόσι.
(τα περισσότερα από αυτά που θα γίνουν στο μέλλον είναι ίδια μ’ αυτά που έχουν γίνει)
Ευριπίδης, 480-406 π.Χ., αρχαίος τραγικός

Το της πόλεως όλης ήθος, ομοιούται τοις άρχουσιν.
(Το ήθος όλης της πολιτείας είναι το ίδιο με αυτό των κυβερνώντων)
Ισοκράτης, 436-338 π.Χ. Αθηναίος ρήτορας

1 σχόλιο:

  1. Γιώργο, ο ίδιος ο Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι, αν ήθελε θα μπορούσε να κυβερνήσει & να μην πάει σε εκλογές, για 1 χρόνο ακόμα, αφού πολύ πρόσφατα είχε πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, μετά από πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησής του.
    Το αναφέρει συχνά πυκνά ο Γ. Καλαμίτσης στο ραδιόφωνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψε το σχόλιό σου. Θα βοηθήσει εμένα και τους φίλους να "ερεθιστούμε"....