Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Για την αγάπη της ΚΑΝΕΛΑΣ και της ΚΑΝΕΛΛΑΣ



Η ΚΑΝΕΛΑ είναι το γνωστό σε όλους μπαχαρικό. Ήταν  ιδιαίτερα πολύτιμη και θεωρείτο άξιο δώρο για τους μονάρχες ακόμη και για τους θεούς. Στην Αίγυπτο υπήρχε από το 2000 π.Χ. και κατά τον Ηρόδοτο η προέλευσή της ήταν από την Αραβία. 
Η ευρεία διάδοσή της έγινε τον 16ο αιώνα όταν οι θαλασσοπόροι Ολλανδοί, Πορτογάλοι, Βενετοί και αργότερα οι Άγγλοι "επισκέφτηκαν" της χώρες παραγωγής και  κυρίως την Κεϋλάνη (τώρα Σρι Λάνκα). Μάλιστα ένας Ολλανδός καπετάνιος ανέφερε, περί το 1640, ότι οι ακτές της Κεϋλάνης ήταν γεμάτες από δένδρα κανέλας και ότι όταν φυσούσε αέρας προς τη θάλασσα η μυρωδιά της έφτανε τις οκτώ λεύγες (περίπου 40 χιλιόμετρα). Η κανέλα προέρχεται από το εσωτερικό φλοιό των κλαδιών του δένδρου μετά από σχετική επεξεργασία. Η χρήση της σχεδόν … παντού. Φαγητά, γλυκά, ποτά, φάρμακα, αρώματα, καλλυντικά κ.ά. Δείτε το video και θα καταλάβετε:



 'Ομως μία άλλη ΚΑΝΕΛΛΑ είναι αυτή που απετέλεσε το «ερέθισμα» γι’ αυτήν την ανάρτηση.


Η λέξη αυτή έχει γραφτεί με κάθε μέσον, με διάφορα χρώματα, σε διάφορα μεγέθη, πάνω σε διάφορα υλικά και σε χώρο που εκτείνεται από το Νέο μέχρι το Παλαιό Φάληρο.
Σίγουρα ο «γραφέας» όταν έγραφε τη λέξη δεν είχε κατά νου το πολύτιμο καρύκευμα αλλά μία πολύτιμη, γι’ αυτόν, γυναικεία ύπαρξη με αυτό το όνομα.
Αν θυμάστε τη σκηνή στο πατάρι από την ταινία «Πολίτικη κουζίνα», όταν ο παππούς τοποθέτησε ένα ξύλο κανέλας στη θέση του πλανήτη Αφροδίτη είπε:
 “Η Αφροδίτη ήταν η πιο όμορφη γυναίκα  γι’ αυτό και η κανέλα είναι και πικρή και γλυκιά, όπως όλες οι γυναίκες” …


 Στις φωτογραφίες που τράβηξα διακρίνεται η γλυκιά γεύση της κανέλας και της Κανέλλας, τουλάχιστον όταν γραφόταν το όνομα … Τώρα; ποιος ξέρει; …
Οι λέξεις πάντως, προς το παρόν, παραμένουν ανεξίτηλες.
Αν σας δημιούργησα συνειρμούς και γλυκόπικρες αναμνήσεις δεν χρειάζετε να τρέξετε ... να σβήσετε ονόματα, που κάποτε γράψατε ... σίγουρα σας έχει προλάβει ο χρόνος.
Κι αν πάλι θέλετε κι άλλη κανέλα ... απλά κάντε κλικ στα τραγούδια:



 Δυόσμος και κανέλα




Σημειώσεις:
1.Κατά το λεξικό Μπαμπινιώτη το καρύκευμα γράφεται και "καννέλα" και το χρώμα καννελί, καννελόχρωμο. Η Κανέλλα είναι συνηθισμένη γραφή για το γυναικείο ή το ανδρικό όνομα (Κανέλλος).
2.Αν και είμαι λάτρης του γκράφιτι (graffiti), που θεωρώ πολύ καλή έκφραση τέχνης, ιδεών και μηνυμάτων, δεν συμφωνώ με την εφαρμογή του, όπως και με την αναγραφή λέξεων, σε επιφάνειες και αντικείμενα, όταν αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αισθητική ή ουσιαστική ρύπανση.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε το σχόλιό σου. Θα βοηθήσει εμένα και τους φίλους να "ερεθιστούμε"....